Adatbázisunkban jelenleg 253 cég található.
 
Megye:  
Település:  
Cégnév:  
Kategória:  
Bármely szóra:   Keresés


ok>>
 
  Hírek
  - MEGATHERM Hírek
  - Aktualitások
  - Biztonság, megelőzés
  - Bosch hírek
  - Energiaforrások
  - Hőszigetelés
  - Humor :-)
  - Jogszabályok
  - Megújuló energiák
  Bosch -Junkers szervizek
  Bosch árlista
  Bosch értékesítők
  Hőszigetelés
  Lángőr WEBÁRUHÁZ
  Szakkifejezések A-Z-ig
  Weishaupt szervizek
  Akciós termékek
 
- Átfolyós vízmelegítő
- Gázégő, blokkégő
- Gázkazán
- Álló kazán
- Falikazán
- Kondenzációs kazán
- Hőcserélő
- Kazán (szilárdtüzelésű)
- Kémény, füstgázelvezető
- Kéményes gázkazánokhoz
- Kondenzációs kazánokhoz
- Szerelt kémény
- Szilárd tüzelésű
- Turbós gázkazánokhoz
- Melegvíz tároló
- Gázbojler
- Indirekt fűtésű tároló
- Villanybojler
- Műszer
- Gázszivárgás kereső
- Napkollektor
- Pellettel üzemelő kazán
- Radiátor
- Szénmonoxid riasztó
- Szerelvény
- Csövek
- Osztó, gyűjtő
- Szelep
- Szivattyú
- Tágulási tartály
- Terményszárító
- Tüzelésvezérlő, szabályzó
- Szobatermosztát
 
 
- Baraka Együttes honlapja
- Energia Hivatal honlapja
- Falvak.hu
- Fűtés Lap
- Gázégők és terményszárítók
- Megatherm Szakkereskedés
- Műszaki Biztonsági Hivatal
- Napkollektor, solar rendszerek
- Pihenéscentrum, nyaralás
- Tűzbiztonsági szakfolyóirat
- Tűzoltóportál
- Tüzeléstechnika.hu
 
 
 

Milyen fűtést használ?

Földgáz
-----------------------
Tartályos gáz
-----------------------
Szén
-----------------------
Fa
-----------------------
Pellet
-----------------------
Vegyes
-----------------------
Távfűtés
-----------------------
Egyéb
-----------------------
Szavazás

  A napkollektoros rendszerek és alkalmazásaik
  [ Megújuló energiák ]A napkollektoros rendszerek és alkalmazásaik
A napkollektorok formája többféle lehet, elvük azonban ugyanaz: felül fény és hőáteresztő (üveg v. fólia), középen vagy alul fényés hőelnyelő (fém vagy sötétszínű anyag) réteget tartalmazó, zárt lapban vagy csőben az abszorber az elnyelt energiát áramoltatott levegőnek vagy víznek adja át.
 
 
A napsugárzás erősségétől és a levegő hőmérsékletétől függően a kollektorok az áramló víz ill. levegő hőmérsékletét 50-150°C-ra tudják emelni és nyáron 70%-os, télen azonban csak 10% körüli hatásfokkal működnek. Éves teljesítményük elérheti az 500 kWó/m2-t. A légáramoltatásos napkollektorok több energiát szolgáltatnak, mint a vizesek, de utóbbiak jobb hatásfokúak. A napkollektoros fűtési és vízmelegítési rendszerekkel a hagyományos energiaigénynek legfeljebb 60%-át lehet kielégíteni, ezért fontos, hogy a napenergiásak mellett hagyományos energiatermelő berendezések is rendelkezésre álljanak.

A cső- vagy hólyagalakú fóliakollektorok vízszintes helyzetük miatt reggeltől késő délutánig, sőt diffúz napsütésben is meleget termelnek és olcsóbbak, mint a szögben elhelyezett, üvegszálas lapkollektorok. Télen azonban szétfagyhatnak, nyáron a nagy melegben meglágyulhatnak és az erős napon viszonylag hamar tönkremehetnek. A nyári melegben nagy a ventillációs érzékenységük is: ha túl erős az elszívás, összelapulhat a cső, ha túl gyenge, túlhevülhet és meglágyulhat. Mivel a napkollektoros rendszerek egész éven át történő üzemeltetésére kell törekedni, érdemes a hosszabb élettartamú lapkollektorokat választani. Ezeknek előnye az is, hogy épületekre is felszerelhetők, tehát külön helyet nem foglalnak el.

Térfűtés

A napkollektoros rendszereket leginkább lakóházak melegvízellátásának részleges biztosítására, télen pedig fűtésére is használják. A kollektoros térfűtési rendszerek működhetnek ventillátoros ill. szivattyús áramoltatással (hőszállító közeg: levegő ill. víz), vagypedig az energiatakarékosabb termoszifon-elv alapján (hőszállító közeg: víz). Ennél a kollektorok a víztartálynál alacsonyabban vannak elhelyezve és a bennük felmelegedett víz fölfelé áramlik, helyére hidegebb (nagyobb fajsúlyú) víz jut a tartályból. Ez a kicserélődés mindaddig folyik, amíg a tartályban és a kollektorokban levő víz homérséklete ki nem egyenlítodik. Vízkivétel után a folyamat újra kezdődik.

A kollektoros napfűtési rendszereket a napsugárzás szakaszossága és változó intenzitása miatt hőtárolásra alkalmas berendezésekkel kell össszekapcsolni. A legegyszerűbbek a cserépkályha-elven működő ventillátoros kő- vagy téglazuzalékos hőtárolók. Használnak porózus anyagot tartalmazó csőrendszerű hőtárolókat is; ezeket célszerű földbeágyazva elhelyezni. Egy 120 m2 alapterületű lakóház fűtéséhez kb. 20 m2 felületű kollektor szükséges; a kollektorfelület m2-ére 75 liter vizet és 0,25 m3 kőzuzalékot kell számolni. A javasolt átlagos áramoltatási sebesség 0,015 liter/perc/m2 a vizes és 0,01 m3/perc/m2 a levegős kollektor-rendszerekben.

A napenergiát lakóház-növényház együttesekben is be lehet fogni hő- és/ vagy melegvízszolgáltatásra, amikor a növényház tölti be a kollektor szerepét: fölös melegét szívják be szükség szerint a lakóházba vagy hőkicserélon keresztül a központi víztartályba. Biztonságosabb változatot valósított meg a Colorado Egyetem (USA) Napenergia Laboratóriuma egy 59,5 m2 alapterületu épület és egy ugyanakkora növényház kombinációjával. A növényház kettős üvegezésű, jól szigetelt és déli fekvésű. Északi oldalához csatlakozik a lakóház, amelyben 9,5 m3- es hőtárolót is elhelyeztek és amely a napkollektorokat is hordozza. Ha a kollektorok hőmérséklete meghaladja a hőtárolóét, automatikusan megindul a levegőátszívás a hőtároló irányába, a növény- vagy lakóházba. Ha a hőtároló hőmérséklete eléri a kollektorokét, a légszívás leáll és a kollektorokat a külső levegő hűti. A növényház a túlmelegedéstől szellőztetéssel és árnyékolással óvható. Ha a növényházban 16°C, a lakóházban 21°C alá csökken a hőmérséklet, a hőtárolóból indul meg a légáramoltatás. A hőtároló teljes feltöltés mellett 24 óráig képes az együttes hőigényét kielégíteni. Kiegészítő fűtésként olajtüzelés áll rendelkezésre.

A növényházak nemcsak kollektorként vagy hőtárolóként szerepelhetnek, hanem maguk is fűthetők napenergiával. A kívül elhelyezett kollektorokból nappal a növényház alatti hőtároló, lyukacsos vagy nagy felületű anyaggal megtöltött folyosóba jut a meleg és éjjel szükség szerint a futővíz a hőtárolóból a növényházban lévő hőkicserélőn keresztül adja le. A hűtő- ill. a fűtővíz áramoltatását hőérzékelő kapcsolóval ellátott pumpák végzik. Az éjszakai hőveszteség csökkentésére fekete polietilén függöny szolgál. A hőtároló folyosón keresztül olajégős fűtés is igénybevehető. Ily módon az összes fűtőenergiának kb. a fele fedezhető napenergiával és 1-2 napig -13°C külső hőmérséklet esetén is bent 9-11°C tartható, ha az olajtüzelés kimarad.

A növényházak hőviszonyai a tetőtérben állandó folyadékáramoltatással is javíthatók. Az ilyen növényházak kettős tetőrétege között áramló folyadék hűtő-szigetelő ill. hőtároló szerepet egyaránt betölt, így a homérsékletet kiegyenlíti. A folyadék 1-2%-os rézkloridoldat, mert ennek hűtőhatása (hőfelvétele) nagyobb, mint a vízé és a növényházban kedvező spektrális összetételű fényt biztosít. A növények így fotoszintetikusan aktív, hőenergia-szegény fényt kapnak, ezért vízhasznosításuk és szárazanyagprodukciójuk javul. A folyadékos megoldás a kiegészítő szellőztetést és fűtést nem teszi szükségtelenné; a belső üvegtetőnek teljesen szigetelnie kell és a kisebb beeső fénymennyiség miatt nagyobb pótmegvilágítási igény is jelentkezhet.

A napfűtéses növényházakban további energiamegtakarítás érhető el a hőszigetelés javításával. Ezt nemcsak a kettős üveg- vagy akrilát-fal és tető segítheti elő, hanem az éjszakai fóliás szigetelés is. A leengedhető és felcsavarható fóliatakarók különösen nagyobb szélsebesség esetében tesznek jó szolgálatot és áruk hamarabb megtérül, mint a napkollektoros kiegészítő fűtésé vagy a hőtárolóké. A növényházak fűtési költségeinek csökkentése különösen fontos a hűvösebb éghajlatú országokban, de a napenergiás fűtés is ezekben a legkevésbé kifizetodő. A növényházakon kívül gazdasági épületek fűtésére is alkalmazhatók a napkollektoros berendezések. Egy angol farmer tehénistállójának tetejére szereltetett vizes kollektorokat. A víztartályban levő vizet a tejhutő melegíti elő 35°C-ra. A napkollektorokon áthaladás után télen a víz hőmérséklete 56, nyáron 62°C-t ér el. A 35 fokos melegvíz a tehenek itatására is szolgál. A vizet áramoltató pumpa automatikusan leáll, ha a tartályban és a kollektorokban keringő víz hőmérséklete azonossá válik. Ez a példa jól mutatja, hogy egy állattartó gazdaságban milyen jó lehetőségek nyílnak a napfűtés kihasználására, a különböző fűtő és melegvizes rendszerek kombinálására és fűtőolaj vagy gáz megtakarítására. A napfűtés baromfi tojóházakban, fialtatókban nemcsak az optimális hőmérséklet tartásában segíthet, hanem az ürülék szárítására is használható.
 


Hirdetés:
Hirdetés:
 

Merloni TermoSanitari Hungaria Kft "ARISTON"

Megatherm Kft.

Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletág

Marketbau-Remeha Kft.

LÁNGŐR Tüzeléstechnikai Szaküzlet

Vill-Gas Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.

Weishaupt Hőtechnikai Kft.

ÖKOMORV Kft.
Hirdetés:
 Hirdetés:
- Impresszum
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 6.0 böngészot, és 1024*768 felbontást javaslunk.
Tüzeléstechnika.hu Országos Információs Központ. 2005. Minden jog fenntartva.